”Voluntarii în acțiune”

Ediția 2023

În preajma Crăciunului, în parteneriat cu CȘEI ”Orizont” s-a reușit realizarea unor activități de promovare a colindelor și a datinilor de Crăciun, prin implicarea copiilor cu nevoi speciale în a confecționa daruri de sărbători pe care le-au oferit ei înșiși altor copii aflați într-un centru de plasament. Asociația a oferit cu această ocazie 28 de pachete cadou.

Mai multe întâlniri în luna octombrie și în noiembrie, în parteneriat cu CȘEI ”Speranța” și biserica ”Harul” din Zalău, au fost organizate cu voluntarii asociației noastre (30 de persoane), tineri din comunitate, implicați civic, care au discutat despre impactul acțiunilor de voluntariat asupra beneficiarilor, comunității, dar și asupra fiecărui voluntar. Iar în decembrie 2023 s-a realizat Celebrarea Zilei Voluntariatului la Zalău, în parteneriat cu CȘEI ”Speranța”, membri, voluntari, beneficiari, ocazie cu care s-a serbat și Ajunul de Moș Nicolae, copiilor fiindu-le oferite daruri.

În vara lui 2023, asociația noastră a fost partener în proiectele Școala de vară Speranța Ac*CES și Grădinița de Vară Speranța Ac*CES – cu o mulțime de activități presărate în decursul a câte unei săptămâni în care bucuria, prietenia, responsabilitatea, dedicarea, entuziasmul, voința, speranța și accesul au conturat o lume colorată, plină de activități și învățăminte. În luna septembrie, am devenit parteneri la evenimentul ”DA pentru INTEGRARE!”, derulat de o serie de parteneri din Zalău, printre care Titan Arena, Gabriel și Brigitta Ardelean, CȘEI ”Speranța”, Asociația noastră, dar și mulți alți colaboratori și sponsori, care s-a derulat pe 15 septembrie și a însemnat o zi de celebrare a integrării în societate a copiilor cu dizabilități de la CȘEI ”Speranța”, Zalău, prin activități fascinante: ateliere diverse de gastronomie, sport, interacțiune cu voluntarii și comunitatea locală.

Pe parcursul anului 2023, voluntarii noștri au distribuit 130 de piese de mobilier și produse pentru casă (birouri, paturi, lămpi de iluminat, cuiere, lenjerii de pat impermeabile), primite ca sponsorizare din partea firmei IKEA România, cărți și puzzle (250 de buc.) primite din partea editurii Nemira, de asemenea 5 Laptopuri au fost oferite membrilor voluntari ai echipei asociației noastre, cu sprijinul Fă Bine!

În perioada 22-26 martie 2023, la Oradea am derulat expoziția caritabilă ”Dar din dar se face rai”. Peste 250 de mărțișoare și flori au fost manufacturate de voluntari ai asociației noastre: Daniela Jurjac, prof. Simona Indrecan, Viorica Sărmășan. Expoziția de primăvară s-a realizat în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Zorilor Oradea. Aceasta s-a finalizat cu organizarea unui târg caritabil, în urma căruia s-a colectat suma de 1000 lei, care va fi direcționată către o familie aflată în nevoie din comunitatea noastră. Mulțumiri tuturor celor care s-au implicat!

Pentru noi, anul 2023 a început sub semnul recunoștinței, dar și al grijii față de cei aflați în nevoi. Câteva mii de articole de igienă (mănuși de unică folosință, săpunuri lichide de mai multe feluri, geluri dezinfectante, șervețele igienizante, șampon, creme de îngrijire) au fost distribuite, în cursul lunilor ianuarie și februarie, beneficiarilor și partenerilor noștri: persoane și familii aflate în nevoie din județele Bihor și Sălaj, dar și instituții unde învață copii care provin din medii defavorizate: CȘEI ”Speranța” din Zalău, CȘEI ”Orizont” din Oradea, ori chiar școli de masă unde colectivul întâmpină dificultăți de aprovizionare, cum este Școala Gimnazială ”Ion Bogdan” din Oradea, Liceul cu Program Sportiv și clubul sportiv ”Bihorul” din Oradea. Prețuire și recunoștință sponsorilor de la compania Sarantis România SA și partenerilor de la Fă Bine, care au facilitat donația. Mulțumiri și voluntarilor implicați în proiect!

Ediția 2022

Pe data de 15 decembrie, LICEUL CU PROGRAM SPORTIV „BIHORUL” a premiat performanța în sport în cadrul Galei Sportive a anului 2022 din Oradea. Am avut onoarea de a fi prezenți și de a-i felicita și noi pe cei mai buni sportivi ai anului, oferind premii pentru 22 de tinere gimnaste. Felicitări tuturor pentru munca depusă, pentru rezultatele obținute! Îi felicităm pe antrenori, dar și pe părinții care vă susțin, zi de zi. Suntem fericiți să susținem performanța în sport și ne bucurăm că sportul românesc are un viitor optimist.

În prima parte a anului 2022, am distribuit peste 3000 de articole de igienă personală unor familii nevoiașe din jud. Bihor și Sălaj. De asemenea, 100 de copii cu nevoi speciale din cele două județe au primit rechizite necesare pentru școală, jocuri sau teatre de păpuși. Pentru toate acestea le suntem recunoscători partenerilor de la Sarantis România, Edu Class, Editura Diana și Fă Bine! 

Ediția 2021

La început de an 2021, prin bunătatea echipei Fă Bine, asociația noastră a primit și distribuit 110 jocuri pentru copii din mediul rural cu vârste între 3-10 ani, care învață la Școala Urmeniș, jud. Bistrița Năsăud.

Campania de voluntariat a continuat cu distribuirea de dezinfectanți (150 recipiente) în rândul beneficiarilor noștri, pentru care de asemenea datorăm recunoștință Echipei Fă Bine.

Iar prin parteneriat cu Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, am reușit să facem o bucurie persoanelor cu dizabilități, prin aprovizionare, distribuind nu mai puțin de 1500 pachete cu pufuleți primite ca donație în campania Fă Bine.

 

Ediția 2019-2020

În decembrie 2019, proiectul „Voluntarii în acțiune” a adus bucurie celor 19 beneficiari, copii și adolescenți cu dizabilități, elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța”, Zalău. Ghetele călduroase pe care le-au primit, le vor permite să se bucure de experiența zăpezii, fără grija degerăturilor.

Iar la început de 2020, în luna ianuarie, proiectul a continuat sub egida „Dar din dar se face rai”. Un grup de 6 copii din Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Cristal”, din Oradea s-au bucurat de pachete primite de la voluntari ai asociației noastre, conținând geci de iarnă, ghetuțe, haine și jocuri.

În decembrie 2020, cu sprijinul unei echipe de sponsori și voluntari, am reușit să distribuim 47 de pachete de Crăciun la Centrul de îngrijire de zi din strada Traian Lalescu, din Oradea, pentru 47 de copii cu vârste între 6-15 ani. În fiecare pachet, Moșul a pus o scrisoare, o pereche de cizme călduroase pentru iarnă, o hănuiță, produse de igienă personală, fructe, dulciuri și alte alimente pentru Sărbători. Atât de darnic a fost Moșul, încât fiecare pungă a cântărit nu mai puțin de 12 kg! Asta pe lângă toată dragostea și energia pozitivă cu care s-au implicat sponsorii, membrii și voluntarii Asociației Plai Transilvan din Oradea. Ei au muncit cu mult drag la colectarea produselor, împachetarea și distribuirea lor, pentru ca în final Moșul să se declare mulțumit: copiii au zâmbit și au avut o mare bucurie.

Ediția 2014 – 2015

A fost un proiect local, cu participare interjudețeană, inițiat de APT în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu, Șc. Gim. ”M. Eminescu” Zalău, Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Nicolae” Zalău și implementat pe parcursul anului școlar 2014, cu continuare până la finalizarea anului școlar în 2015. Pliat pe teme ca voluntariatul, educație pentru drepturile omului și promovarea egalității de șanse, proiectul s-a desfășurat în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară și a facilitat integrarea în comunitate a elevilor cu dizabilități prin derularea unor activități socio-educative comune, cu elevi din școlile de masă partenere și prin intermediul unor activități dedicate părinților elevilor cu dizabilități.