Ce înseamnă pentru români – mai cu seamă pentru tânara generație – cultura națională, cât și cum se mai citește azi, au fost principalele întrebări ale zilei care au marcat tema mai multor evenimente derulate la teatrele, muzeele ori institutele culturale din întreaga țară ori dezbătute în presa online și cea audio-vizuală. Academia Română și-a asumat urgența refacerii punților dintre marii întemeietori ai culturii române moderne și societate. Astfel, tot într-o zi de 15 ianuarie, dar în 2019, se lansa aplicația ”Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele inteligente, ceea ce a reprezentat a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română. În România, în momentul de față, peste jumătate dintre locuitori utilizează terminale telefonice inteligente, marea majoritate a acestora fiind tineri.
Trăim cu impresia noi, oamenii adulți, că tinerii nu prea mai citesc și că generația tânără se cam duce de râpă în privința culturii. Paradoxal, azi se trăiește mai bine ca niciodată: avem de toate pe masă, facilitățile tehnologice ne ușurează mult existența, speranța de viață a crescut considerabil. Dar acestea nu se datorează nicidecum tinerei generații, mi-a replicat o doamnă septuagenară, atunci când i-am arătat punctul meu de vedere. Și totuși, progresele tehnologice realizate în ultimii 10-15 ani au schimbat nu doar înfățișarea lumii, ci și calitatea și durata vieții.
Faptul că tinerii citesc sau nu e ușor de determinat în funcție de modelul pe care îl primesc în familie, dar și de cel pe care îl întâlnesc la școală și în societate. Șansa de a găsi un mentor care să-i insufle dragostea față de cultura națională, interesul pentru lectură și cunoaștere o merită fiecare copil. Dar aici ne mai scapă ceva din vedere. E imperios necesar să investești fiecare tânără generație cu încredere. Să nu ne pară rău și să nu ne fie frică pentru copiii noștri din cauza că lumea în care ei cresc nu mai este ceea ce era odată. Ei sunt chemați pentru momentul potrivit și exact la timpul în care se află. Viața lor nu a fost o coincidență sau la întâmplare. În schimb e datoria părinților și a societății de a-i crește și de a-i educa pentru a cunoaște puterea în care merg. Ei s-au născut tocmai pentru un timp ca acesta!
Articol scris de: Ioana-Daniela Sabău, președinte al Asociației Plai Transilvan
Oradea, 17 ianuarie 2024